Home Vijesti Latest NOC IBADETA, ŽELJA I NADE U BOŽIJE DAROVE

www.imamsenadagic.com


 

Kur'an - Audio (Bosanski)

Kur'an s prevodom

Quran Explorer

Hadith Explorer


Kur'an - Arapski

Slike Dzemata

Statistics

Members : 57
Content : 409
Web Links : 10
Content View Hits : 756601
NOC IBADETA, ŽELJA I NADE U BOŽIJE DAROVE PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Thursday, 17 June 2010 21:34

“Allahumme barik lena fi redžebe, ve ša’bane, ve beligna ramadan!” je dova Muhammed a. s. kojom mu’mini ulaze u mjesec redžeb i mubarek noc Lejletur-regaib.

 

Danima je Ibrahim a. s. ucio ovu dovu u kojoj je molio Allaha dž. š. da arapskom narodu pošalje poslanika izmedju njih. Dova Ibrahim a. s. je pomenuta u Kur'anu i glasi:

“Gospodaru naš, pošalji im Poslanika jednog od njih koji ce im citati Tvoje ajete, poducavati ih Knjizi i mudrosti i oplemenjivati ih. Zaista si Ti jak i mudar.” Suretul-Bekare, ajet 130.

Nakon nekoliko hiljada godina u noci Lejletur-regaiba (noc želja, nadanja i ocekivanja), Allah dž. š. je odazvao se dovi Ibrahima a. s. i poslao Poslanika iz arapskog naroda, koji ce im ajte kazivati i kojeg treba slijediti. Muhammed a. s. je ispunio želje našeg praoca Ibrahim a. s. – tako je dova Ibrahim a. s. bila sahih – primljena.

Dvije mubarek noci u mjesecu redžebu: Lejletur-regaib i Lejletul-mi’radž predstavljaju prve vjesnike, nama muslimanima, najdražeg gosta – ramazana. Ibadet u ovim nocima predstavlja duhovnu pripremu za taj mjesec sveopceg ibadeta. Prva od njih Lejletur-regaib pada prvu noce u mjesecu redžebu. Znacajna je ova mubarek noc jer je, po proracunima, te noci došlo do zaceca posljednjeg Božijeg Poslanika. Te noci je kako se prenosi, majka Muhammed a. s. - Amina, u polusnu primila meleke i odabrane poslanike koji su joj saopštili da ce biti majka najodabranijeg i najveceg covjeka i ujedno cestitati Amini zbog tog obilnog dara od Allaha dž. š. ne samo njoj i ocu Abdullahu nego i cijelom covjecanstvu.

 

Prvi i pocetni fizicki oblik u kome se javlja duša Muhammed a. s. – onaj sicušni zametak fetus. težak nekoliko grama u utrobi hazreti Amine predstavlja veliku blagodat, jer su se tada otvorila vrata Allahovog rahmeta, otvorile su se džennetske riznice koje su do te noci skrivale neizmjerne darove covjecanstvu. Noc Lejletur-regaiba bila je prekretnica – prekretnica koja je objasnila razlog sveg stvorenog na ovom svijetu. Ova noc je dala prvoj, jedinoj i pravoj vjeri Allahovoj najveceg oslonca, pomagaca i borca za vjeru islam. Cista i nježna ljubav hazreti Amine i Abdullaha poklonila je ljudima buduci Uzor u svemu.

“Vi u Allahovom poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na ovom svijetu i koji cesto Allaha spominje.” S. El-Azhab, ajet 21.

U noci Lejletur-regaiba javili su se vidljivi znaci Poslanika kojeg je još Isa a. s. najavio svojim ucenicima, a što i Kur’an potvrdjuje.

“Kad Isa, sin Merjemin, rece: O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljen Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku cije je ime Ahmed, koji ce doci poslije mene”. S. Es.Saff, ajet 6.

U ovoj noci je Allah dž. š. ispunio svoje obecanje dato ljudima, poslavši im covjeka potpuno slicnog njima. Nije to bio samo zacetak i pocetak novog života u utrobi jedne majke. Bila je to zora novog života za covjeka. Bio je to novi zacetak i nove istorije covjecanstva. Trebalo je cekati samo još devet mjeseci do rodjenja i ceterdeset godina na Objavu Kur’ana pa da svjetlo sa brda Hira obasja cijelo covjecanstvo.

 

I u Bernabinom Jevandjelju kojeg je Crkva odbacila kao apokrifno stoji da je u jednom razgovoru Isus (Isa a. s.) najavio svojim ucenicima, havarijunima, dolazak poslanika Izbavitelja, koji ce doci poslije njega i izvesti ljudstvo na pravi put.

Upita jedan od ucenika njegovih. Kako ce Izbavitelj biti nazvan i koji su znakovi koji ce najaviti njegov dolazak. Isus odgovori: Ime Izbaviteljevo je onaj koji je dostojan hvale, Ahmed, kome je Bog dao ime kad je stvorio njegovu dušu i smjestio je u nebeski sjaj. Bog rece: Slušaj Muhammede, zbog tebe sam stvorio džennet, svijet i veliko mnoštvo drugih stvorenja zato cu te uciniti poštovanim tako da onaj ko hvali tebe sam ce biti hvaljen, a onaj ko tebe proklinje bice proklet kad te budem poslao svijetu poslat cu te kao mog poslanika za spas, i tvoja rijec ce biti istina, tako da ce i Nebo i zemlja propasti, ali tvoja vjera nece nestati. Muhammed je njegovo velicanstveno ime”!

 

Lejletul- regaib je i noc dova, želja i nade.  Imajuci na umu da je dova ili molba Allahu dž. š. bila i ostala spona i most koji povezuje Stvoritelja i Njegovo stvorenje; nemojmo propustiti da u noci Lejletur-regaiba dokucimo Allahovu milost, blagodat i bereket. Dova je posebno potrebna današnjem covjeku koji u brzom i dinamicnom životu cesto izgubi orijentaciju i islamsku ravnotežu izmedju duhovnog i materijalnog. Covjeka treba uputiti dovi, kao vidu svakodnevne veze s njegovim Stvoriteljem, od jutarnjeg budjenja do vecernjeg lijeganja; da dovom cisti svoju dušu i istraje na Allahovom putu. Istina, naš iman treba biti kristalno cist – bez ikakve sumnje, kako bi nam dova bila primljena. Zato vjernici u ovoj noci mole Allaha dž. š. da im primi tewbu – pokajanje. Ali, vjernici moraju znati da je ovo i noc kada i obicne svakodnevne želje i nade mogu uputiti svome Gospodaru Allahu dž. š.,  koji dove, želje i nade vjernika prima i ispunjava. Allah dž. š. dozvoljava da želje i nade ožive u ovoj mubarek noci i da dobiju krila. U ovoj noci nek vjernici otvore svoja srca i duše i ne sumnjaju u Allahovu dž. š. milost koja je neogranicena.

 

Noc Lejletur-regaiba obilježavamo mnogobrojnim ibadetima: zikrom, postom, ucenjem Kur’ana i salavata. U ovoj noci klanja se i poseban nafile namaz koji ima dvanaest rekjata. Nakon svaka dva rekjata predaje se selam. Na svim rekjatima uci se Fatiha (tri puta), zatim sura El-Kadr (Inna enzelnahu) i dvanaest puta sura Ihlas (Kul huveallhu ehad. Po završetku ove nafile namaza prouci se salavat: “Allahumme salli ‘ala Muhammedin-nebijjil-umijji ve ‘ala alihi ve sahbihi ve sellim”. Zatim se ucini sedžda na kojoj se sedamnaest puta uci: “Subbuhun kuddusun rabbuna ve rabbul-melaiketi ver-ruh”. Vrativši se sa sedžde treba prouciti dovu: “Rabbigfir verham ve te džavez ‘amma te’alem inneke entel-e’azzul-ekrem. Rabbena atina min ledunke rahmeten ve hejji’ lena min emrina rešeda.” Poslije toga se ponovo vratiti na sedždu i prouciti: “Subbuhun kuddusun rabbuna ve rabbul-melaiketi ver-ruh”, na ovoj sedždi istaknuti želju koja ce ako Bog da biti primljena. Uzvišeni Allahu, ukabuli naše dove. Pomozi nam da u zemlji Bosni cuvamo i ocuvamo svoju vjeru islam sve do Sudnjeg dana. Amin ja Rabbi!

 

Prijedlog za Iftar u noci Lejletur-regaiba: Poslije dove, uz cašu vode, iftariti sa hurmama. Rastop – cimbur na zelju i suhom mesu. Corba od tarhane sa junecim mesom zacinjena sa pavlakom. Glavno jelo – musaka od kiselog kupusa ili sarma. Desert – pita od jabuka s cimetom i mljevenim orasima. Kompot. Kahva i sok.

 

Osman Kavazovic

 

Last Updated on Thursday, 17 June 2010 21:39