www.imamsenadagic.com


 

Kur'an - Audio (Bosanski)

Kur'an s prevodom

Quran Explorer

Hadith Explorer


Kur'an - Arapski

Slike Dzemata

Statistics

Members : 57
Content : 409
Web Links : 10
Content View Hits : 756186
Hadzdz PDF Print E-mail
Written by Jasmin   
Saturday, 06 December 2008 02:06
"Hadz i umru radi Allaha upotpunite! A ako budete sprijeceni, onda kurbane koji vam se nadu pri ruci zakoljite, a glave svoje, dok kurbani ne stignu do mjesta svoga, ne brijte! A koji se medu vama razboli ili ga glavobolja muci neka se postom ili sadakom ili kurbanom iskupi! Kada budete slobodni, ko bude obavljao umru s hadzom kurban do kojeg moze doci, neka zakolje! A onaj ko ga ne nade, neka tri dana posti u danima hadza i sedam dana po povratku, to je punih deset dana. To je za onoga cija porodica nije prisutna u Hramu Casnom. Bojte se Allaha i znajte da On tesko kaznjava!"  El-Bekare, 196

Kaze Uzviseni Allah dz.s. : "Hadz je u odredenim mjesecima; onom ko se obaveze da ce u njima hadz obavljati nema snosaja sa zenama i nema ruznih rijeci, i nema svade u danima hadza. A za dobro koje ucinite Allah zna. I onim, sto vam je potrebno za put, snabdijte se. A najbolja opskrba je bogobojaznost. I Mene se bojte, o razumom obdareni!" (El-Bekare: 197)


Kaze Uzviseni Allah dz.s. : ¨...Hodocastiti Hram duzan je Allaha radi svaki onaj koji je u mogucnosti...¨ (El-Imran, 97 )

Hadz je peti islamski sart, svaki musliman i muslimanka koji su punoljetni, umno i fizicki zdravi, imucni (imaju sredstva), obavezni su izvrsiti petu islamsku duznost. Osobe koje su nedorasle, umno bolesne, fizicki nesposobne, nisu obavezne hodocastiti Kabu. Mada je zelja svakog muslimana i muslimake, hodocastiti Ka'bu. U daljem tekstu podsjecam vas na odredjene ajete i hadise.

Ovo su dani telbije: "Lebbejkellahumme lebbejk, lebbejke la serike leke lebbejk, inne-l-hamde ven-ni'mete leke ve-l-mulk, la serike lek!" ("Odazivam Ti se Stvoritelju i Uzdrzavatelju moj, odazivam Ti se! Odazivam Ti se, Ti nemas druga, odazivam Ti se! Zaista, svaka zahvalnost i blagodat i vlast pripadaju Tebi! Ti nemas sudruga!")

Prenosi Ebu Hurejre r.a.: Cuo sam Poslanika s.a.v.s. kada je rekao: "Ko obavi hadz radi Allaha, pa ne bude ruzno govrio niti grijesio, vratice se (cist od grijeha) kao sto je bio na dan kada ga je majka rodila!"

Poslanik s.a.v.s. kaze: "Ni u jednom danu Allah dz.s., ne udalji vise robova od vatre kao u Jevm-i-Arefi (Danu Arefata)"  (Muslim i Nesai). Dan Arefata je dan uoci Bajrama, a bez stajanja na Arefatu, nema hadza.

"Da bi koristi imali i da bi u odredene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite i siromaha ubogog!" (Suretu-l-Hadz:28)